Αχυρόκηπος: Ιουλίου 2013

Δημιουργώντας έναν δασόκηπο, μέσω της περμακουλτούρας

on Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013
Ένα εξαιρετικό βίντεο (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους δυστυχώς), σχετικά με τον σχεδιασμό βιώσιμων δασόκηπων, μέσω των αρχών της περμακουλτούρας και της μίμησης του τρόπου γέννησης των δασών στη φύση.
Δεν αφορά τον κηπάκο μου, αλλά είναι σίγουρα σχετικό με τα όνειρά μου για το μέλλον. Το προσωπικό μου μέλλον, αλλά και αυτό της ανθρωπότητας.


Φίλοι, "εχθροί" και άλλοι επισκέπτες του λαχανόκηπου

on Τρίτη 2 Ιουλίου 2013
Όταν ξεκινάμε την δημιουργία ενός λαχανόκηπου, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν πως εισβάλουμε στο φυσικό περιβάλλον εκατοντάδων εντόμων και άλλων οργανισμών, οι οποίοι θα αναζητήσουν τροφή, κατοικία και προστασία μέσα σε αυτόν, δημιουργώντας ένα μικρό οικοσύστημα. Παρόλο που πολλοί από αυτούς θα μας ανταγωνιστούν στην διεκδίκηση της τροφής, και ενδέχεται να χρειαστεί να τους καταπολεμήσουμε, καλό είναι να κρατάμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, πως έχουμε περισσότερα να κερδίσουμε, παρά να χάσουμε, από την βιοποικιλότητα.

Σε ένα υγιές, ισορροπημένο οικοσύστημα, πλούσιο σε διαφορετικά φυτά, έντομα και μικροοργανισμούς, είναι εξαιρετικά σπάνια η ολική καταστροφή ενός είδους από ένα άλλο. Κι αυτό γιατί κάθε ζωντανός οργανισμός, έρχεται αντιμέτωπος με δεκάδες φυσικούς εχθρούς, που συμβάλλουν στον έλεγχο του αριθμού του.
Είναι λοιπόν σημαντικό να στοχεύουμε σε μια τέτοια ισορροπία, αναγνωρίζοντας καταρχάς ποιοι οργανισμοί είναι ωφέλιμοι και ποιοι βλαβεροί, κι από κει και πέρα ενισχύοντας όσο μπορούμε την παρουσία των πρώτων, με τις συγκαλλιέργειες και τη χρήση αρωματικών φυτών με εντομοαπωθητική δράση εναντίον πολλών παρασίτων.

Στην ενότητα αυτή, την οποία θα ενημερώνω περιστασιακά, θα αναφερθώ σε διάφορα έντομα και ασπόνδυλα που έχω συναντήσει στον δικό μου κήπο, εξηγώντας ποια από αυτά είναι ωφέλιμα, ποια όχι,  καθώς και τα μέτρα που πήρα όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσω προσβολές από "εχθρούς".