Αχυρόκηπος: Η γέννηση του Αχυρόκηπου

Η γέννηση του Αχυρόκηπου

on Πέμπτη 2 Μαΐου 2013
Όπως    είπα   και   στην   εισαγωγική   ανάρτηση,    μετακόμισα   εκτός   Αθηνών   τον   Οκτώβρη  που   μας   πέρασε. 
Αφού εγκαταστάθηκα  και έγιναν  τα  απαραίτητα  μερεμέτια στο σπίτι,  ξεκίνησα στα μέσα του Νοέμβρη να φτιάξω έναν λαχανόκηπο. Ήταν λίγο αργά βέβαια, αλλά δεν είχα κάτι να χάσω.

Αρχικά καθάρισα ένα κομμάτι Γης, στο οποίο θα δημιουργούσα τον κήπο.

Στη συνέχεια κατασκεύασα δύο υπευρψωμένα παρτέρια. Σκάβοντας αυλάκια δεξιά και αριστερά από το πλάτος κάθε παρτεριού, συγκέντρωνα την περίσσεια χώματος στο κέντρο. Παράλληλα ενσωμάτωνα χωνεμένη κοπριά στο χώμα.
Μετά την ολοκλήρωση, τοποθέτησα τα λάστιχα ποτίσματος. 


Τα συγκεκριμένα λάστιχα βρίσκονταν πεταμένα στον χώρο του κήπου, οπότε οι αποστάσεις των σταλακτών και οι θέσεις τους πάνω στα λάστιχα, δεν ήταν οι ιδανικές. Ωστόσο, δεν αντιμετώπισα προβλήματα, αφού δε χρειάστηκε να ποτίσω ιδιαίτερα λόγω των συχνών βροχοπτώσεων.

Έπειτα σκέπασα τα παρτέρια με εδαφοκάλυψη που συγκέντρωσα από τα γύρω οικόπεδα.

Η κίνηση αυτή αποδείχτηκε μεγάλο λάθος, αφού τα ξερόχορτα που μάζεψα ήταν γεμάτα σπόρους. Δέκα μέρες μετά, τα παρτέρια ήταν γεμάτα αγριόχορτα, με αποτέλεσμα τελικά να βοτανίσω μάλλον περισσότερο απ' ότι θα βοτάνιζα χωρίς καθόλου εδαφοκάλυψη. 
Μεγάλη προσοχή λοιπόν στην επιλογή εδαφοκάλυψης. Αν την αγοράζετε, να προμηθεύεστε άχυρο (και πάλι θα σας φυτρώσει λίγο σιτάρι, αλλά σε ελεγχόμενο βαθμό) και όχι σανό. Κι αν τη συγκεντρώνετε μόνοι σας, να φροντίζετε να προέρχεται από χορτάρια και φυτά που δεν έχουν σποριάσει (ενδεικτικά, στα σύνορα Αττικής όπου βρίσκομαι, το ψηλό χορτάρι (βρώμη κτλ.) σποριάζει από τα μέσα Απριλίου).

Τέλος, προμηθεύτηκα από ένα φυτώριο μαρούλια, σέλινο, μερικά λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια, και τα φύτεψα. Επίσης έσπειρα ραπανάκι, παντζάρι, καρότο, σπανάκι, μαρούλι και άνηθο. Όλα αυτά τοποθετήθηκαν ανάκατα στα παρτέρια, σύμφωνα με πίνακες συγκαλλιεργειών.










Συγκαλλιέργεια


Συγκαλλιέργεια καλείται η ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών ειδών στον ίδιο χώρο, με τρόπο τέτοιο, ώστε να εκμεταλλεύονται τον χώρο που έχουν διαθέσιμο, να μην ανταγωνίζονται, αλλά και να επωφελούνται το ένα από τις ιδιότητες του άλλου, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα.
Επιλέγονται συνήθως φυτά με διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης και συγκομιδής, διαφορετικό ριζικό σύστημα και απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.

Η συγκαλλιέργεια μπορεί είναι ωφέλιμη με διάφορους τρόπους:

  • Η καλλιέργεια διάφορετικών ειδών στον ίδιο χώρο αυξάνει τις πιθανότητες απόδοσης κάποιου είδους, έστω και αν κάποιο άλλο αποτύχει.
  • Όταν διαφορετικά είδη καλλιεργούνται σε διαφορετικά επίπεδα στον ίδιο χώρο, παρέχοντας εδαφοκάλυψη ή υποστύλωση το ένα στο άλλο, η συνολική απόδοση μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, ορισμένα είδη μπορούν να δράσουν προστατευτικά για άλλα, προσφέροντας σκίαση ή ανεμοπροστασία.
  • Ορισμένα αρωματικά φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην απώθηση επιβλαβών εντόμων ή παθογόνων μυκήτων, αποτρέποντας την καταστροφή της καλλιέργειας.
  • Η χρήση φυτών που παράγουν άφθονο νέκταρ ή γύρη σε ένα λαχανόκηπο μπορεί να ενθαρρύνει την αύξηση του πληθυσμού των ωφέλιμων εντόμων που βοηθούν στον έλεγχο των παρασίτων, καθώς ορισμένα ευεργετικά αρπακτικά έντομα τρέφονται μόνο με παράσιτα στην προνυμφική τους μορφή και με νέκταρ ή γύρη στην ενήλικη μορφή τους.
  • Κάποια συντροφικά φυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως "αντιπερισπασμός" από τη βασική καλλιέργεια, προσελκύοντας εχθρούς που διαφορετικά θα προσέβαλαν αυτήν (τεχνική trap cropping).
  • Σε μια μονοκαλλιέργεια είναι εύκολη η μετάδοση παρασίτων από το ένα φυτό στο άλλο. Με την παρεμβολή διαφορετικών ειδών στην καλλιέργεια, μπορεί να διακοπεί η εξάπλωση.

Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να βρει πολλούς πίνακες συγκαλλιεργειών (τι μπορεί να συγκαλλιέργηθεί με τι δηλαδή). Οι απόψεις συχνά διίστανται, οπότε συστήνω να συμβουλεύεστε πάνω από δύο πίνακες όταν σκοπεύετε να συγκαλλιεργήσετε, αλλά και να αναζητάτε συντροφικά φυτά συγκεκριμένα για το είδος που ενδιαφέρεστε να συγκαλλιεργήσετε.
Ορισμένες συγκαλλιέργειες θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Απολογισμός


Στα μέσα Μαρτίου, κι αφού εμπλούτισα την εδαφοκάλυψη, η εικόνα του κήπου ήταν η εξής:


Μαρούλια: Αρχές Φλεβάρη ξεκινήσαμε να τρώμε και συνεχίζουμε έως τώρα, αν και πλέον πάνε για
ανθοφορία. Θα κρατήσω μερικά για να μαζέψω σπόρο. Μοίρασα μερικά και σε συγγενείς και γείτονες. Τα μαρούλια που έσπειρα άργησαν πολύ να βλαστήσουν, και μόλις ζέστανε ξεκίνησαν να πηγαίνουν για άνθος. Αυτές τις μέρες θα τα κόψω και θα τα βάλω στο κομπόστ.
Λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια: Φυτεύτηκαν πολύ αργά και δεν θα έδιναν καρπό, οπότε φαγώθηκαν μερικά φύλλα βραστά τον Μάρτιο.
Ραπανάκια: Φάγαμε ελάχιστα (Γενάρη, Φλεβάρη), αφού τα περισσότερα δεν αναπτύχθηκαν σωστά, αλλά έδωσαν μικρούς, μακρόστενους βολβούς. Πιθανολογώ πως έφταιξε το χώμα, που είναι αργιλώδες, κι όχι μαλακό και αφράτο όπως απαιτείται. Το λάθος που έγινε εδώ είναι πως δεν ενσωματώθηκε άχυρο, περισσότερη οργανική ουσία και πιο αφράτο χώμα κατά την κατασκευή των παρτεριών, πράγμα που σημαίνει πως ίσως χρειαστεί να τα ξανασκάψω για να το κάνω.
Παντζάρια: Άργησαν να βλαστήσουν και αναπτύσσονταν με πολύ αργούς ρυθμούς μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και ξεκίνησαν να μεγαλώνουν. Αυτή τη στιγμή έχουν μεσαίου μεγέθους βολβούς και σύντομα θα συγκομιστούν.
Σπανάκι: Από την αρχική σπορά δε βλάστησε τίποτα. Από την επαναληπτική που έκανα τον Γενάρη, βλάστησε μονάχα ένας σπόρος, αλλά έδωσε ένα πολύ δυνατό φυτό που αναπτύχθηκε πολύ σε μέγεθος και συνοδεύει μέχρι σήμερα τις σαλάτες μας. Πλέον ετοιμάζεται κι αυτό για άνθηση.
Καρότο: Επίσης βλάστησαν μόνο δυο σπόροι, μετά από επαναληπτική σπορά. Αυτές τις μέρες θα συγκομιστούν τα δυο καροτάκια.
Σέλινο: Πήγε και πηγαίνει πολύ καλά. Έχει μεγαλώσει πολύ και είναι υγιέστατο.
Άνηθος: Άργησε να βλαστήσει και φύτρωσαν μόνο 2 φυτά, αλλά έγιναν και αυτά πολύ μεγάλα και όμορφα. 

Συνολικά, ίσως τα αποτελέσματα να μην ήταν τα καλύτερα, αλλά προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένη. Έμαθα πολλά σε αυτό το διάστημα, και την επόμενη σεζόν θα έχω μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Η σημερινή εικόνα του κήπου, είναι η παρακάτω. Στο μεταξύ έχω φυτέψει φρέσκα κρεμμυδάκια και έχω σπείρει ρόκα. Στο βάθος φαίνονται και τα νέα παρτέρια με τα καλοκαιρινά, αλλά γι' αυτά θα μιλήσω αναλυτικά σε επόμενες αναρτήσεις.


Σποριασμένο ραπανάκι
Παντζάρια, σέλινο, μαρούλια

Άνηθος


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου